Ντολμαδάκια με κιμά και αμπελόφυλλα

Ντολμαδάκια με κιμά και αμπελόφυλλα

Τα ντολμαδάκια είναι λατρεμένο φαγάκι για όλους στο σπίτι. Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό πιάτο που φτιάχνεται με μείγμα ρυζιού και άπαχου μοσχαρίσιου κιμά, με διάφορα μπαχαρικά τυλιγμένα σε Αμπελόφυλλα, που στην συνέχεια βράζονται στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Η συνταγή αυτή την έχω ξεσηκώσει από μια Κασιοτίνα και την έχω μετατρέψει στις δικές μου γεύσεις

Στην Κάσο είναι η τοπική σπεσιαλιτέ που τον Δεκαπενταύγουστο οι γυναίκες του νησιού φτιάχνουν χιλιάδες ντολμαδάκια που διπλώνονται και μοιράζονται την ημέρα της Παναγίας στην Κάσο. Τα Κασιότικα Ντολμαδάκια διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο μέγεθος. Κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 3 και τυλίγεται από την μια πλευρά σαν ένα μικρό τρυγονάκι. Αυτήν την σπεσιαλιτέ την κάνουν και σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι…) Η Κάσος είναι ένα μικρό νησί με άγρια ομορφιά στην άκρη των Δωδεκανήσων, αυτή είναι η Κάσος, παράδεισος για ταξιδευτές που αναζητούν την αυθεντικότητα. Οι χαρές του νησιού δεν εξαντλούνται στους βράχους και στη θάλασσά της. Τις ανακαλύπτεις και όταν περνάς έξω από μια Κασιότικη κουζίνα και νιώθεις το άρωμα του καβουρντισμένου βουτύρου να σε τραβά από τη μύτη.


Υλικά που χρειαζόμαστε

1

500

Γραμμάρια

Κιμάς άπαχος μοσχαρίσιος

2

125

Γραμμάρια

Ρύζι Καρολίνα ή parboiled

3

50

Γραμμάρια

Ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη (2 μεγάλες ντομάτες)

4

150

Γραμμάρια

Κρεμμύδι κομμένο σε κύβους (2 μεγάλα κρεμμύδια)

5

20

Γραμμάρια

Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (2 Κρεμμυδάκια)

6

50

Γραμμάρια

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

7

1

Γραμμάριο

Δυόσμο (2 κλαράκια ψιλοκομμένο) ή ένα κουταλάκι ξερό

8

1

Γραμμάριο

Μάραθο (2 κλαράκια ψιλοκομμένο) ή ένα κουταλάκι ξερό

9

8

Γραμμάρια

Σκόρδο ψιλοκομμένο (2 σκελίδες)

10

10

Γραμμάρια

Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)

11

0,05

Γραμμάριο

Πιπέρι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)

12

12

Γραμμάρια

Κύβος βοδινού magi (1 κύβος)

13

12

Γραμμάρια

Κύβος βοδινού magi (1 κύβος)

14

1200

Γραμμάρια

Βραστό νερό

15

30

Γραμμάρια

Λεμόνι (1 λεμόνι)

16

135

Γραμμάρια

Βούτυρο Αιγοπρόβιο 

17

250

Γραμμάρια

Αμπελόφυλλα (Περίπου 80 τεμάχια)

18

250

Γραμμάρια

Ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη (2 μεγάλες ντομάτες)

Εκτέλεση συνταγής

1

Συγκεντρώνουμε ζυγίζουμε και πλένουμε όσα χρειάζονται τα υλικά

2

Αφαιρούμε από το αμπελόφυλλα τα κοτστάκια

3

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλά και αν είναι φρέσκα, τα βαπτίζουμε για 1 λεπτό σε νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε παγωμένο νερό. Αν είναι διατηρημένα σε άρμη, χρησιμοποιούμε τη διαδικασία του ξαρμυρίσματος και στη συνέχεια τα βαπτίζουμε μόνο 15 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε πάλι σε λεκάνη με παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα τους.

4

Ζυμώνουμε τα 11 πρώτα υλικά με τα χέρια, έως ότου ομογενοποιηθούν

5

Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε δύο έως τρία μικρότερα κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος του φύλλου σκοπός είναι να πετύχουμε το μικρό μέγεθος του ντολμά. Τα τοποθετούμε σε πιάτο ώστε να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

6

Εδώ ξεκινάει η διαδικασία του τυλίγματος. Παίρνουμε ένα μικρό φύλλο στο χέρι μας και τοποθετούμε στην άκρη του μια μικρή ποσότητα γέμισης, πιέζοντάς τη με τα δάχτυλά μας. Τυλίγουμε το φύλλο, κλείνοντας από τις δύο πλευρές, και δίνουμε το σχήμα μικρού χωνιού. Το σφίγγουμε μέσα στην παλάμη μας. Ένα ένα τα τοποθετούμε σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, στον πάτο της οποία έχουμε στρώσει μερικά αμπελόφυλλα. Το τύλιγμα συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει η γέμιση2

7

Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα αλείφουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μια στρώση φύλλα από το λάχανο. Βάζουμε σε σειρές τους ντολμάδες, και τους σκεπάζουμε με λίγα φύλλα. ρίχνουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγη από την ντομάτα, το λεμόνι και λίγο από τον ζωμό. Μόλις κάνουμε την πρώτη στρώσει ρίχνουμε πάλι λίγο ελαιόλαδο, λίγη ντομάτα και σκεπάζουμε την πρώτη στρώση με αμπελόφυλλα. Βάζουμε πάλι λίγο λάδι και ντομάτα και στρώνουμε την δεύτερη δόση. Ρίχνουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό και την υπόλοιπη ντομάτα, το ελαιόλαδο και το λεμόνι., (εάν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό). Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και τα Βράζουμε  για 1 ώρα. Όταν βράσουν.

Τους  σερβίρουμε ζεστούς και τους συνοδεύουμε με πατάτες λεμονάτες φούρνου

Αν θέλουμε μπορούμε να τους φυλάξουμε στην κατάψυξη. Ντύνουμε ένα δίσκο με μεμβράνη τοποθετούμε μια σειρά ντολμάδες καλύπτουμε  ξανά με μεμβράνη, και βάζουμε άλλη μια σειρά ντολμάδες και ξανά μεμβράνη (επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί). Όταν τελειώσουμε τυλίγουμε  με μεμβράνη τον δίσκο μαζί με τους ντολμάδες , Βάζουμε  ένα χαρτάκι που αναφέρει πόσοι είναι και την ημερομηνία παρασκευής τους και τέλος   τυλίγουμε  τον δίσκο μαζί με τους ντολμάδες δυο τρείς φορές

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα 225 γραμμάρια

Θερμίδες

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

Λιπαρά

215

8,9

16

4,9

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »