ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΟ!

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΟ!

Η φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό ή τουλάχιστον έτσι μου έμαθαν εμένα στο σχολείο, και έτσι θεωρώ η σχετική συνταγή, είναι ο ενδεδειγμένος γαστρονομικός τρόπος να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια σύγχρονου Ελληνικού κράτους! 

Επιστρέφοντας όμως, στη φασολάδα, για μένα πραγματικά αυτό το πιάτο συμβολίζει το από που ξεκινήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, σαν σύγχρονη Ελλάδα και είναι ωραίο να μας το θυμίζει πάντα. Γιατί με 4-5 απλά, φτηνά, ταπεινά υλικά ζέσταινε πεινασμένα στομάχια και έτρεφε κόσμο που ζούσε μέσα στη φτώχεια. Από εκεί ξεκίνησε η χώρα πριν 200 χρόνια και κάθε φορά που απολαμβάνουμε σήμερα μια φασολάδα, καλό είναι να αναλογιζόμαστε ότι έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ ως χώρα!

Όμως ή φασολάδα δεν είναι απλά το  φαγητό σύμβολο της δικιάς μας Εθνικής κουζίνας, αλλά ένα εκπληκτικά νόστιμο πιάτο, ένα φαγητό με ψυχή, με συναίσθημα,  με τη δύναμη να δώσει χαρά σε όλους γύρω απ’ το χειμωνιάτικο τραπέζι, ένα απόλυτο φαγητό θαλπωρής, που έχει τη θέση του στο σύγχρονο καθημερινό τραπέζι. Τώρα μεταξύ μας, μου έρχονται στο μυαλό και κάποιες παρενέργειες του πιάτου που κάπως χαλάνε την μυσταγωγία της θαλπωρής που φανταστήκατε, αλλά θα τις ξεπεράσω συνεχίζοντας την περί φασολάδας ελεγεία μου, ένεκα και του εορταστικού κλίματος. Στο κάτω-κάτω η εκγύμναση του εντέρου μας είναι πρωτίστως θέμα υγείας!

Το έτερο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της φασολάδας ως κεντρικό στοιχείο στη γαστρονομική μας κουλτούρα είναι ότι λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για να μαζευτούν γύρω της μπόλικοι μεζέδες. Όλοι με γευστικές εντάσεις, όλοι με χαρακτήρα και όλοι σχεδόν από πρώτες ύλες που δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκες τον χειμώνα και ειδικά στα ορεινά, όπου η φασολάδα είναι βασίλισσα, οπότε πρέπει να τις διατηρήσεις με κάπνισμα, με άλμη ή σε ξύδι. Εκλεκτοί λαϊκοί μεζέδες κατά το πλείστο θαλασσινοί, από λακέρδα, αντζούγια και ρέγκα ως καπνιστό τσίρο, αλλά και γήινοι, από ελιές ως τουρσιά.

Μεζέδες που γεφυρώνουν το καλοκαίρι με τον χειμώνα και τη θάλασσα με το βουνό, όλοι γύρω από μια φασολάδα γιορτάζουν πολύπλοκός την απλότητα!

Λατρεύω τη φασολάδα, τη θεωρώ ανάμεσα στα 10 πιο αγαπημένα μου πιάτα, για όλους αυτούς τους λόγους. Αλλά και γιατί πάντα με μεταφέρει νοητά σε κάποιο σπίτι στο βουνό, σε ένα τζάκι που αγκομαχά, σε μια παρέα που απολαμβάνει σιωπηλά την  συντροφιά και τη φύση με ένα ποτήρι κρασί.

Μέχρι βέβαια κάποιος απ’ όλους να διαταράξει αυτή την όμορφη σιγαλιά, σπάζοντας τον κώδικα σιωπής, χωρίς να αρθρώσει κουβέντα!  

Δοξάζω την υπόκωφη επικοινωνιακή δύναμη του εθνικού μας πιάτου, μπορώ να κάνω κι’ αλλιώς, άλλωστε ως υπερήφανος Έλλην! Γιατί η φασολάδα είναι η Ελλάδα! Κάνει και ρίμα…

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πάρα πολύ απλή συνταγή με απλά υλικά. Θέλει 12 ώρες μούλιασμα στα φασόλια και περίπου 2-3 ώρες μαγείρεμα. Η μόνη πρόκληση είναι πόση ώρα ακριβώς θα πάρει και πόσο νερό χρειάζεται, κάτι που εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια σας, στοιχείο που κανείς δυστυχώς δεν γνωρίζει πριν τα βράσει. Οπότε καλό είναι να είστε από κοντά και να τσεκάρετε κάθε τόσο μπας και θέλει συμπλήρωμα νερού.

 Υλικά που χρειαζόμαστε

      

1

500

Γραμμάρια

Φασόλια χοντρά καβάλας lidl

2

150

Γραμμάρια

Ελαιόλαδο

3

250

Γραμμάρια

Κρεμμύδι (1 Μεγάλο)

4

15

Γραμμάρια

Σκόρδο (4 σκελίδες μεγάλες)

5

100

Γραμμάρια

Καρότα (2 μικρά)

6

40

Γραμμάρια

Τοματοπολτέ Κύκνος 

7

400

Γραμμάρια

Ντομάτες φρέσκες σε κύβους ή 1 κουτί κονσέρβα κονκασέ

8

50

Γραμμάρια

Σέλινο

9

50

Γραμμάρια 

 Σελεράϊ

10

12

Γραμμάρια

Κύβος βοδινό Magi (1 κύβος)

11

12

Γραμμάρια

Κύβος Λαχανικών Magi (1 κύβος)

12

3

Γραμμάρια 

Πιπέρι (1 κουταλάκι Γλυκού)

13

3

Γραμμάρια 

Πιπέρι σε κόκκους

14

10

Γραμμάρια 

Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)

15

0,05

Γραμμάρια

Πιπέρι καγιέν ή μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα

16

10

Γραμμάρια

Ζάχαρη (1 κουταλάκι του γλυκού)

15

1,5

λίτρα

Νερό

Πώς το κάνουμε


1

 Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε τα υλικά

2

Πλένουμε από βραδείς καλά τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό

5

Βάζουμε τα φασόλια στην χύτρα ταχύτητος να με ανοιχτό το καπάκι να βράσουν για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και ταυτόχρονα τα ξαφρίζουμε και μετά πετάμε το νερό

4

Ξαναρίχνομαι τα φασόλια στην χύτρα και βάζουμε ενάμισι λίτρα νερό. Κλείνουμε την χύτρα και ψηλώνουμε το μάτι. Μόλις σκάσει η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει ο ατμός χαμηλώναμε το μάτι στην μικρότερη κλίμακα. Και μετράμε 15 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και την βάζουμε στον νεροχύτη κάτω από την βρύση και ανοίγουμε το νερό να κρυώσει η χύτρα.

5

Μέχρι να βράσουν τα φασόλια καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα. καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια το κρεμμύδι, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρο, πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σέλινο, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια την πατάτα, πλένουμε καλά το ρύζι και τέλος πλένουμε και κόβουμε σε κύβους ή το μούλτι την ντομάτα

6

Ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και δοκιμάζουμε τα φασόλια αν κοντεύουν να βράσουν. 

 7

Εάν τα φασόλια κοντεύουν να βράσουν βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε την χύτρα και ψηλώνουμε το μάτι. Μόλις σκάσει η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει ο ατμός χαμηλώναμε το μάτι στην μικρότερη κλίμακα. Και μετράμε 5 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και την βάζουμε στον νεροχύτη κάτω από την βρύση και ανοίγουμε το νερό να κρυώσει η χύτρα.

Την σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί παστό ψάρι ελιές και φέτα

 

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

λίπος

 

134,28

2,72

7,85

10,06

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »