Αρνί ή κατσικάκι γιουβέτσι φούρνου

Αρνί ή κατσικάκι γιουβέτσι φούρνου

ΤΑ 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΦΟΥΡΝΟΥ & ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

Γιουβέτσι είναι το πήλινο σκεύος που έδωσε το όνομά του σε ένα απ’ τα νοστιμότερα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Ένα φαγητό, 

Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από ένα χυλωμένο κριθαράκι που να στέκει τόσο ώστε να νιώθεις το κάθε σπυρί στο στόμα σου, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και κρέατος. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο. Γιατί το γιουβέτσι για να βγει σωστό έχει μυστικά και πολύ συγκεκριμένους κανόνες που δεν έχουν καταγραφεί μεθοδικά και έτσι σπάνια τηρούνται. Μέχρι τώρα!

Όσο λατρεύω το γιουβέτσι όταν είναι σωστό, αχνιστό, τόσο δεν μπορώ να το φάω όταν είναι ένας λαπάς κολλημένος σε μια μάζα όπως συχνά είναι σε εστιατόρια αλλά και σε πολλά σπίτια που το ξεπετάνε με φτηνά υλικά, μαγειρεύοντας το με το μάτι, χωρίς κανόνες και αυστηρό πρότυπο τελικής γεύσης.

φωτογραΦΊΑ 2

Έτσι, αυτό το άρθρο, γράφτηκε ως σημείο αναφοράς της τεχνικής για το τέλειο γιουβέτσι φούρνου, θέτοντας ως πρότυπο το να απολαμβάνεις ένα νόστιμο κοκκινιστό κρέας με σάλτσα ντομάτας με κριθαράκι που είναι μελωμένο αλλά ταυτόχρονα στέκει στο κέντρο του ωστε να νιώθεις το κάθε σπυρί ξεχωριστά.

Η έμφαση στο συγκεκριμένο άρθρο είναι βέβαια η τεχνική και τα μυστικά, αλλά για να εφαρμόσουμε την τεχνική σε συγκεκριμένη συνταγή, επέλεξα το κατσικάκι κοκκινιστό που είναι και εξαιρετικά νόστιμο. Να σημειώσω εδώ, ότι τα 9 μυστικά τα έχω αναπτύξει μέσα από πολλές προσπάθειες για το τέλειο γιουβέτσι τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενος όμως σε τιπς που μου έδωσε πριν πολύ καιρό, ο πάντα σωστός και ουσιαστικός, Βαγγέλης Δρίσκας.

Επαναλαμβάνω ότι θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα μυστικά που αφορούν στο μαγείρεμα στο φούρνο, γιατί η ίδια συνταγή στην κατσαρόλα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως σε χρόνους που εκεί ακολουθούν τις προδιαγραφές της συσκευασίας, μια και έχουμε κανονικό βρασμό.

Ελπίζω όταν το δοκιμάσετε να νιώσετε μέσα στη κάθε μπουκιά την αίσθηση της Κυριακής μεσημέρι με τους οικείους σας και ταυτόχρονα ν’ απολαύσετε πόσο μαγικά γκουρμέ μπορεί να γίνει ένα παραδοσιακό πιάτο όταν είναι τεχνικά καλομαγειρεμένο.

φωτογραφία 3

Τα 9 Μυστικά για Τέλειο Γιουβέτσι στο Φούρνο

Ανεξάρτητα από το τι κρέας χρησιμοποιήσετε, απ’ τη στιγμή που επιλέξετε να κάνετε το γιουβέτσι σας στο φούρνο, οι κανόνες και τα μυστικά είναι κοινά και τα καταγράφω με πολλή λεπτομέρεια, για πρώτη φορά, ώστε να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς.:

1. Κρέας με πηχτή σάλτσα:

Φροντίστε το κρέας που θα μαγειρέψετε να έχει πηχτή σάλτσα πριν μπει στο γιουβέτσι, ώστε οι αναλογίες βραστού νερού προς κριθαράκι που θα δώσουμε πιο κάτω να μην επηρεαστούν από έξτρα υγρά.

2. Ζεστό σκεύος για γιουβέτσι:

Είτε είναι το παραδοσιακό γιουβέτσι, είτε κάποιο άλλο πλατύ και ρηχό σκεύος, πρέπει να το έχετε προθερμάνει στο φούρνο στους 180°C-200°C ώστε τα υλικά που θα μπουν με το κριθαράκι να μπορέσουν να το σιγοβράσουν άμεσα και να τηρηθούν οι χρόνοι που καταγράφουμε.

3. Υπολογίστε το σωστό μέγεθος σκεύους:

Το κριθαράκι που θα βάλετε θα αυξηθεί σε όγκο σημαντικά απ’ αυτό που βλέπετε όταν το ρίξετε νωπό μέσα. Έτσι υπολογίστε ότι τα συνήθη σκεύη καλύπτουν 1 κιλό κρέατος μαγειρεμένου στα οποία αναλογεί 250-300 γρ. κριθαράκι. Αν έχετε μαγειρέψει παραπάνω ποσότητα απλά μοιράστε την σε δύο σκεύη στο φούρνο.

4. Επιλέξτε καλό κριθαράκι:

Όλα τα κριθαράκια μοιάζουν περίπου ίδια αλλά δεν είναι. Η ποιότητα πρώτης ύλης στο κριθαράκι είναι πολύ σημαντική για να χυλώσει όσο πρέπει και ταυτόχρονα να στέκει το εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να αισθανθεί κανείς τον κάθε ξεχωριστό κόκκο στο στόμα. Η προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι η πρώτη ύλη να προέρχεται από σιτάρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που δίνουν στο προϊόν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα, να χυλώνει εξωτερικά μένοντας αλντέντε εσωτερικά, εφόσον βέβαια έχουμε τηρήσει κάποιους χρόνους και αναλογίες στο νερό. Γι΄ αυτό και εδώ και πολλά χρόνια επέλεγα Barilla, που μάλιστα τώρα έβγαλε και συσκευασία με την ένδειξη κριθαράκι μέτριο στα ελληνικά. Είναι απ’ τις περιπτώσεις που η επιλογή μάρκας παίζει ουσιαστικό ρόλο και γι’ αυτό την συγκεκριμένη την συνιστώ με κλειστά μάτια, για εγγυημένο αποτέλεσμα σε κάθε γιουβέτσι.

Φωτο 4 

5. Νερό Βραστό:

Το νερό που θα βάλουμε στο γιουβέτσι για να γίνει το κριθαράκι πρέπει να έχει μόλις βράσει, ώστε μέσα στο ζεστό σκεύος και στον ζεστό φούρνο ν’ αρχίσει να μαγειρεύει το κριθαράκι χωρίς καθυστέρηση για να τηρήσουμε τους χρόνους.

6. Αναλογίες για κριθαράκι σε γιουβέτσι στο φούρνο:

Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολογίστε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3).
Για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολογίστε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3)

7. Χρόνοι και θερμοκρασίες:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C-200°C πάνω-κάτω. Πριν βάλετε μέσα τα γιουβέτσια φροντίστε να έχετε ανέβει στους 200°C. Απ’ τη στιγμή που μπαίνει μέσα το γιουβέτσι στα 17 λεπτά ανακατεύετε και ρίχνετε το τυρί και ανάλογα με το είδος του τυριού το αφήνετε για άλλα 3-5 λεπτά μάξιμουμ για να λιώσει. Βγάζετε το γιουβέτσι απ’ το φούρνο μόλις λήξει αυτός ο χρόνος, παρόλο που θα δείτε να έχει μείνει νερό.

8. Ανάπαυση:

Αφού βγει καυτό απ’ το φούρνο, το γιουβέτσι χρειάζεται απαραίτητα ανάπαυση 10’-15’ στον πάγκο της κουζίνας, για δυο λόγους: Πρώτα, ο χρόνος που μεσολαβεί βοηθάει να ολοκληρωθεί με ήπιο τρόπο η απορρόφηση των υγρών που έχουν μείνει στο σκεύος σας, απ’ το κριθαράκι, συντελώντας στο τέλειο μέλωμα. Δεύτερον επιτρέπει στη θερμοκρασία να κατέβει σε επίπεδα που οι γεύσεις είναι πιο έντονες και έτσι χαίρεστε το φαγητό στην ιδανική μορφή του.

9. ΠΑΝΤΑ Φρεσκομαγειρεμένο:

Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το τσακίσαμε, το στεγνώσαμε, το κάναμε λαπά ή ένα στούμπι που δεν τρώγεται. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα (30’) πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι.

Συνταγή για Γιουβέτσι Φούρνου με Κατσικάκι Κοκκινιστό

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

 Είναι μια εύκολη συνταγή αλλά αυστηρή από πλευράς διαδικασίας και παίρνει αρκετό χρόνο (1:30’-1:45’). Απ΄ την άλλη ένα τέλειο γιουβέτσι στο τραπέζι είναι το απόλυτο comfort food για μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να κάνετε γιουβέτσι με την ίδια τεχνική με κόκορα κοκκινιστό, με αρνάκι, είτε βέβαια με μοσχάρι Αρκεί να τηρήσετε τα 9 βασικά μυστικά και θα βγει τέλειο.

Να σημειώσω ότι η πρόσθεση βούτυρου στο αρχικό σοτάρισμα έγινε τόσο γιατί το κατσικάκι δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό, όσο και γιατί αυτό το λίγο βούτυρο δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά στο κριθαράκι στο τέλος. Στην εκτέλεση που βλέπετε στις φωτογραφίες χρησιμοποιήσαμε ως τυρί, ξερή μυζήθρα, αλλά συχνά το κάνουμε σπίτι μας και με τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα που λιώνουν, εν αντιθέσει προς τη μυζήθρα και έτσι το κάνουν να δείχνει ακόμη πιο λαχταριστό

 

Υλικά (για 8 άτομα)

Για το κρέας

1 2  Κιλά  Κατσίκι ή αρνί κομμένο σε κομμάτια
2 300  Γραμμάρια  Κρεμμύδια (4 μικρά ή δύο μεγάλα κομμένο στο μούλτι)
3 20  Γραμμάρια  Σκόρδο ( 4 σκελίδες)
4 80  Γραμμάρια  Αραβοσιτέλαιο
5 60  Γραμμάρια  Βούτυρο Φυτίνη (2 κουταλιές της σούπας)
6 200  Γραμμάρια  Κρασί ασπρο ξηρό (2 ποτυράκια)
7 800  Γραμμάρια  Ντοματάκια κομμένα (κονκασέ) η΄φρέσκιες όριμες ντοματες (2 κουτιά)
8 2  Κύβο  Λαχανινών ΚΝΟΡ (2 κυβο)
9 2  Κύβο  Βοδινό ΚΝΟΡ (2 κύβο)
10 20  Γραμμάρια  Ζάχαρι (1 κουταλιάτου αούπας)
11 6  Γραμμάρια  Πιπέρι φρεσκοκομμένο (1 κουταλίκι του γλυκού)
12 1  Κλαδάκι   Δενδρολίβανο 
13 1500  Ml  Βραστό νερό

Για το Γιουβέτσι

1 500 Γραμμάρια Κριθαράκι Μέτριο ( 1 Πακέτο)
2 60 Γραμμάρια Βούτυρο Φυτίνη (2 κουταλιές της σούπας)
3 1500 Ml Το ζουμί από το κρέας (αν δεν φτάνει συμπληρώστε με καυτό νερό Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολογίστε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3).
Για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολογίστε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3)
4 100 Γραμμάρια Τυρί τριμμένο (μυζήθρα ή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι)
Πώς το κάνουμε
1 Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε τα υλικά
2 Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια 
3 Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο
4 Κόβουμε στο Μούλτι το κραμμυδι με το σκόρδο
5 Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας.
6 Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τΙς δυο κουταλιές βούτυρο να κάψει καλά
7 Μόλις κάψει καλά βάζουμε και τσιγαρίζουμε σε υψηλή φωτιά τα κρέας να ροδίσει και να πιάσει κρούστα γύρο – γύρο. Βάζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια για να έχουμε υψηλή θερμοκρασία.
8 Μόλις τσιγαριστή το κρέας το βγάζουμε και το βάζουμε στην χύτρα
9 Στο λάδι που είχαμε σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μόλις πάρουν χρώμα τα ρίνουμε και αυτά στην χύτρα μαζί με το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
10 Ψηλόνουμε το μάτι της χύτρας και μόλις τσιτσιρίζει ρίχνουμε το κρασί και το ανακτεύουμε. 
11 Περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπευμαα από το κτασί και ρίχνουμε την ντόματα τα μπαχαρικά το δνδρολίβανο το αλλάτι το πιπέρι και την ζάζαρι
12 Κλέινουμε την χύτρα και βράζουμε το κρέας για 50-60 λεπτα.
13 Μόλις βράσει το κρέας κατεβάζουμε την χυτρα από την φωτιά και βαζουμε το πυρέξ σκευος μεσα στον φούρνο και προθερμένουμε τον φούρνο με το σκεύος μέσα στους 200 βαθμούς
14 Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 60 γραμμάρια (2 κουταλιές σουπας) την φυτίνη στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε και σοτάρουμε το κριθαράκι να πάρει χρυσαφί χρώμα
15 Βγαζουμε το πυρέξς από το φούνο με τα γάντια να μην καούμε και τουμπαρουμε το κριθαράκι στο πυρέξ.
16 Βάζουμε τα κομμάτια με το αρνί στο πυρέξ και ρίχνουμε και το ζουμί από το κρέας
16 Το ανακατεύουμε και το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 17 λεπτά
18 Μόλις περάσουν τα 17 λεπτά βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο ρίχνουμε το τυρί, το ανακατεύουμε προσεκτηκά και το ξαναβάζουμε στο φούρνο γιΑ 3-5 λεπτά να λείώσει το τυρί
Σερβίρισμα
Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το τσακίσαμε, το στεγνώσαμε, το κάναμε λαπά ή ένα στούμπι που δεν τρώγεται. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα (30’) πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσ

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

λίπος

Κόστος

165 7 7,5 19

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »