Λαγάνα

Λαγάνα

Περιγραφή. Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέτεται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Οι φούρνοι  μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Τι χρειαζόμαστε



1

500

Γραμμάρια

Αλεύρι σκληρό για ψωμί. Εγώ θα δοκιμάσω για όλες τις χρήσης

2

9

Γραμμάρια

Ξερή μαγιά (1 ένα φακελάκι)

3

20

Γραμμάρια

Ζάχαρη (γεμάτη κοφτή κουταλιά της σούπας)

4

20

Γραμμάρια

Αλάτι (1 γεμάτη κοφτή κουταλιά της σούπας)

5

100

Γραμμάρια

Σησάμι

6

100

Γραμμάρια

Ελαιόλαδο

7

300

Γραμμάρια

Χλιαρό νερό

Προετοιμασία και παρασκευή


1

Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε τα υλικά

2

Βάζουμε στην ζυγαριά το σκεύος που θα ζυμώσουμε το ψωμί. (Εγώ το έκανα στη μεταλλική λεκάνη του μίξερ

3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 45 βαθμούς κελσίου

4

Ρίχνουμε το αλεύρι στην λεκάνη και κάνουμε μια γούβα στην μέση

6

Ρίχνουμε στην γούβα που κάναμε στο αλεύρι την μαγιά, την ζάχαρη και τα 250 γραμμάρια του νερού

7

Κλείνουμε τον φούρνο, σκεπάζουμε ερμητικά την λεκάνη με μεμβράνη και την βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά να δουλέψει η μαγιά και να κάνει πολλές φυσαλίδες (ΠΡΟΣΟΧΗ Αν το νερό είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά)

8

Βγάζουμε την λεκάνη από τον φούρνο, ρίχνουμε τα 20 γραμμάρια αλάτι στο υπόλοιπο νερό το ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην λεκάνη.

9

Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο στην λεκάνη αλλά φιλάμε λίγο για να αλείψουμε τα ταψάκια

10

Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ τοποθετούμε την λεκάνη και το ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Αφήνουμε αλλά 5 λεπτά να ξεκουραστεί λίγο το ζυμάρι αλλά και να κρυώσει λίγο το μίξερ μην το κάψουμε και ξανά ζυμώνουμε άλλα 5 λεπτά. Στο τέλος παίρνουμε μια μαλακή ζύμη που κολλά στα χέρια. Εναλλακτικά ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια.

11

Προθερμαίνουμε πάλι τον φούρνο στους 50 βαθμούς κελσίου

12

Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο σκεύος (Εγώ το έβαλα σε ένα καζάνι) το σκεπάζουμε και το βάζουμε στον φούρνο για 35 λεπτά να φουσκώσει. Σχεδόν να διπλασιαστεί

13

Αλευρώνουμε τον πάγκο ή το τραπέζι και τουμπάρουμε το ζυμάρι, και το μοιράζουμε σε τρία κομμάτια.

14

Διπλώνουμε το ζυμάρι γύρω-γύρω από έξω προς τα μέσα

Πλάθουμε με τα δάχτυλα ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα

15

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ετοιμάζουμε και τις άλλες δυο με τον ίδιο τρόπο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν. Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

21

Σημείωση:

1.    Προσοχή Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει +- 5-6 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο ή το υλικό κατασκευής της γάστρας.

2.  Προσοχή να πιάνουμε την γάστρα πάντα με πυρίμαχα γάντια κουζίνας μην καούμε

Θερμίδες

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

λίπη

321

8,85

47

10

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »